Browar rzemieślniczy – maszyny do produkcji

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – z czego budować
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy ile kosztuje
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych pośród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, dobrym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku spotykamy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że czasami trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc dobrać najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej jakości oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej produkowanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to odłam piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i solidność wykonania jest najważniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa dość długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości piwa, lub zacząć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji oraz otrzymania koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie piwa na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak kategoria, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednego typu, ponieważ cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Komentarze są wyłączone.