Która pizza jest smaczna

W jaki sposób wybrać gabinet kosmetyczny?
18 grudnia, 2020
Dentysta dla dzieci Toruń
1 lutego, 2021

Ciężko chyba wskazać kogoś, kto nie spróbował pizzy. Różnorodność dodatków i smaków sprawia, że niemal każdy odnajdzie coś w swoim guście. Każdy z nas ma osobiste upodobania, z uwagi na to trudno się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Dysproporcja w smaku można także odnaleźć nawet kiedy dobieramy identyczne dodatki. Każda pizzeria działa w zgodzie swoimi przepisami, tradycją i sposobem wypiekania. Z tego względu nie zawsze, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innym miejscu, osiągniemy taki sam smak. Po czym poznać, że pizza jest doskonała? O tym decyduje kilka czynników w trakcie przygotowania.

Doskonałe ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Doskonałe ciasto na pizzę to podstawa smaku. Przygotowanie najlepszej masy jest niestety największym wzywaniem, które stoi przed każdym, kto planuje zjeść doskonałą pizzę. Bez względu na to, czy preferujemy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza musi być chrupka, a przy tym sprężysta. Mimo to, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest najlepsze są trzy składniki. W głównej mierze trzeba zwrócić uwagę na mąkę. Dobrej klasy mąka, a więc o typie jak najniższej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. w typie 650), tym gorsza jakość mąki. Najznakomitsze pizzernie używają włoską mąkę o typie 00.

Ważnym komponentem jest również właściwy drożdżowy zaczyn. Niezbędne jest zastosowanie świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, dlatego, jeśli marzymy o najlepszym cieście, zawsze powinno się stosować wysokiej jakości składniki. Oprócz tego, drożdżowy zaczyn potrzebuje dołączenia odrobiny cukru i soli. W zależności od tego, czy wolimy pizzę na chrupkim czy grubszym cieście, powinno się dostosować ilość soli i cukru. Chrupkie ciasto powstaje na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – gdy do ciasta dosypiemy nieco więcej cukru, niż soli. Każdy drożdżowy zaczyn musi trochę „poodpoczywać”, żeby urosnąć, co sprawia, że to bardzo potrzebny element, o którym nie wolno zapominać.

Aby sprawić, żeby pizza okazała się smakowita, trzeba dołączyć do ciasta jeszcze jeden sekretny składnik. Jest nim wysokiej klasy oliwa. Ile należy dodać oliwy zależy od przepisu, pewne jest, że ten składnik poprawia smak i dodaje wilgoci i chrupkości. Czy zastosowanie tych składników sprawi, że pizza okaże się dobra? Tak! Należy więc poświęcić uwagę temu, żeby prawidłowo wyrobić ciasto. Zwykle po wyrobieniu powinno stać się gładkie, sprężyste, a po uciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Jeżeli tak się nie dzieje, należy odłożyć je na trochę oraz pozwolić nadal drożdżom pracować.

Jak uzyskać najlepszy smak pizzy?

W tym zakresie każdy musi pomyśleć o swoich ulubionych składnikach. Jak wiadomo każdy lubi inne składniki, ale bez względu na to, które składniki i dodatki wolimy, każdy z nich powinien być wysokiej jakości. Tylko świeże składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Dlatego wybierając pizzerię lub tworząc pizzę w domu, powinno się to sprawdzić. Równie ważna jest ilość dodatków. Choć wielu ludzi chce rozpieszczać swoje kubki smakowe oraz dodawać jak najwięcej wybranych składników, najdoskonalsza pizza ma co najwyżej cztery składniki. Mniejsza ilość składników ma znaczenie patrząc na wagę oraz ciągle gwarantuje sporo możliwości pod względem walorów smakowych. Im większa liczba składników, tym bardziej ciasto będzie obciążone, a więc może się spłaszczyć oraz utracić sprężystość i okaże się już nie tak doskonałe.

Wielki wpływ na doskonały smak pizzy ma sos. Najlepszy sos do pizzy tworzy się z pomodorowej passaty. Dlaczego? Puszkowane pomidory albo koncentrat pomidorowy wsiąknie ciasto. Jeżeli tak się stanie, przesadnie mokre ciasto słabo urośnie, źle się wypiecze, a do tego nie będzie kruche. Z sosem lepiej nie przesadzać oraz nie kłaść za wiele. Najlepiej go przygotować ciut wcześniej, aby nabrał mocy, intensywnego aromatu i smaku.

Technika pieczenia dobrej pizzy

Co powoduje, że pizza ma dobry smak oraz aromat? Rzecz jasna metoda jej pieczenia. W najlepszych pizzeriach wykorzystywane są do tego piece kamienne lub takie opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura takich pieców sprawia, że pizza wypieka się prędko, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a wybrane składniki wyzwalają swój doskonały smak, nie robiąc się przy tym gumowe czy spalone.

To oznacza, że im większa temperatura w trakcie pieczenia pizzy, tym lepiej. Całkiem ciężko sobie wyobrazić posiadanie pieca kamiennego w domu, co sprawia, że często udajemy się na pizzę do wybranej pizzerii lub wybieramy zamówienie pizzy z dowozem do domu. Co zrobić jeżeli jednak chcemy przyrządzić pizzę, która jest dobra w domowych warunkach? Możliwości piekarnika mogą nie być wystarczające, z uwagi na to można kupić specjalne kamienie do pizzy. Trzeba go nagrzać w piekarniku oraz na nim upiec właśną doskonałą w smaku domową pizzę.

Prawdopodobnie w domowych warunkach nie osiągniemy efektu jak z pizzerii, ale będzie on bardzo podobny i pizza będzie miała dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień wyciąga wilgoć ciasta, a więc zmniejsza czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest sprężyste i kruche, a nasze składniki nie gubią wartości i zapewniają pyszny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.