Po czym poznać, że pizza jest dobra

W jaki sposób wybrać gabinet kosmetyczny?
18 grudnia, 2020
Dentysta dla dzieci Toruń
1 lutego, 2021

Trudno chyba wskazać człowieka, który nie znosi pizzy. Zróżnicowanie dodatków i smaków powoduje, że prawie każdy odnajdzie coś dla siebie. Każdy ma indywidualne preferencje, dlatego też trudno się dziwić, że nie każda pizza nam smakuje. Dysproporcja w smaku da się też poczuć nawet gdy zamawiamy takie same dodatki. Każda pizzeria działa w zgodzie własnymi przepisami, tradycją oraz techniką wypiekania. Biorąc to pod uwagę to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innym miejscu, uzyskamy taki sam smak. Jak rozpoznać pizzę jest doskonała? O tym przesądza kilka czynników w czasie przygotowania.

Doskonałe ciasto na pizzę – czym się charakteryzuje?

Doskonałe ciasto na pizzę to podstawa smaku. Przygotowanie najlepszej masy jest szczególnym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto ma nadzieję spożyć najlepszą pizzę. Niezależnie od tego, czy wolimy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Pomimo tego, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest dobre są trzy składniki. Głównie trzeba zaopatrzyć w dobrą mąkę. Dobrej jakości mąka, czyli o typie o niskiej liczbowej wartości. Im wyższa wartość (np. typ 650), tym mniejsza jakość produktu. Najznakomitsze pizzernie stosują mąkę włoską o typie równym 00.

Istotnym komponentem jest też właściwy zaczyn drożdżowy. Kluczowe jest w tym wypadku korzystanie z świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, dlatego, jeśli zależy nam na idealnym cieście, warto używać dobre składniki. Obok tego, zaczyn drożdżowy wymaga dodania odrobiny cukru i soli. Biorąc pod uwagę to, czy zależy nam na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, powinno się dobrze dostosować ilość soli i cukru. Chrupkie ciasto robi się na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – kiedy do ciasta wsypiemy nieco mniej soli niż cukru. Wymieszany zaczyn drożdżowy musi nieco „poodpoczywać”, by wyrosnąć, co sprawia, że to ważny element, o którym nie należy zapominać.

Aby sprawić, by pizza była smakowita, trzeba dołączyć do ciasta jeszcze wyjątkowy składnik. To wysokiej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy zależy od przepisu, natomiast pewne jest, że ten produkt wzbogaca smak i nadaje chrupkości. Czy dodanie tych elementów spowoduje, że pizza będzie idealna? Tak! Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by prawidłowo wyrobić ciasto. Zwykle na koniec powinno stać się gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno mieć poprzednią formę. Kiedy tak nie będzie, trzeba odczekać nieco oraz pozwolić nadal drożdżom pracować.

Jak uzyskać idealny smak pizzy?

W tym przypadku każdy musi skupić się na własnych ulubionych składnikach. Jak wiadomo każdy woli co innego, ale bez względu na to, jakie składniki i dodatki wolimy, wszystkie powinny być wysokiej jakości. Tylko świeże składniki to gwarancja dobrego smaku oraz jakości. Dlatego wybierając pizzerię lub tworząc pizzę w domu, powinno się na to zwrócić uwagę. Równie ważna jest ilość dodatków. Choć wiele osób pragnie oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dopasowywać bardzo dużo ulubionych składników, dobra pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Minimalna liczba składników ma znaczenie patrząc na wagę oraz wciąż gwarantuje mnóstwo możliwości dla walorów smakowych. Im więcej składników, tym mocniej ciasto będzie przygniecione, a przez to może się spłaszczyć oraz spłaszczyć się i okaże się już nie tak wspaniałe.

Wielki wpływ na wyborny smak pizzy ma również sam sos. Najlepszy sos do pizzy tworzy się z passaty pomidorowej. Dlaczego? Pomidory z puszki i pomodorowy koncentrat wsiąkną w ciasto. Jeżeli tak się stanie, przesadnie mokre ciasto słabo urośnie, niezbyt dobrze się wypiecze, a na dodatek nie będzie kruche. Z sosem nie warto przesadzać oraz nie stosować zbyt wiele. Dobrze go przygotować trochę wcześniej, aby nabrał mocy, głębokiego aromatu i smaku.

Metoda pieczenia doskonałej pizzy

Co powoduje, że pizza ma doskonały smak oraz aromat? Rzecz jasna technika jej pieczenia. W najlepszych pizzeriach stosowane są do tego kamienne piece lub takie opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura takich pieców powoduje, że pizza piecze się szybko, ciasto jest chrupkie i sprężyste, a składniki oddają swój doskonały smak, nie robiąc się przy tym spalone lub gumowe.

To oznacza, że im wyższa temperatura w czasie pieczenia pizzy, tym korzystniej. Całkiem trudno sobie wyobrazić posiadanie pieca kamiennego we własnym domu, co sprawia, że z reguły wybieramy się do ulubionej pizzerii lub decydujemy się na zamówienie pizzy z dostawą do domu. Jak to zrobić jeżeli chcemy przyrządzić doskonałą pizzę w domu? Tylko piekarnik może nie wystarczyć, dlatego da się kupić specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go ogrzać w piekarniku oraz na nim upiec właśną dobrą w smaku pizzę.

Pewnie w domowych warunkach nie otrzymamy rezultatu jak z pizzerii, ale będzie on mocno podobny i pizza na pewno będzie miała bardzo dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień wyciąga wilgoć ciasta, a więc skraca jej czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest kruche i sprężyste, a nasze składniki nie gubią wartości i gwarantują dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.