Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

adwokat bydgoszcz dobry prawnik kancelaria adwokacka długi
Czy przedawnione długi trzeba spłacać? Porady prawnika
26 kwietnia, 2017
dj na wesele bydgoszcz dj na uroczystości dobry dj
Bezalkoholowe wesele tylko z dobrym dj-em
29 kwietnia, 2017
zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Zakręcarki dla branży spożywczej

W przemyśle konsumpcyjnym wyjątkowo istotne jest ścisłe zakręcanie opakowań z produktem. Głównie – produkt absolutnie nie wydostaje się ze słoika, np. w czasie wysyłki do hurtowni. Po drugie – dużo dłużej zatrzymuje atrakcyjny smak i zapach, co dla Konsumentów jest tak naprawdę nie do przecenienia, kiedy „przeczesują” szafki z bogactwem towarów bardzo często kilkunastu odrębnych marek). Oraz po trzecie – mamy szansę go naturalnie, rozdzielać w taki sposób, ażeby nie było go ani za wiele ani za mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, ponieważ taka formułą nazywa się maszyny zamykające, między innymi weki oraz butelki, muszą realizować bardzo dużo rozlicznych kryteriów, by były przyjęte do produkcji. W ostatnim czasie jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie produktów wyjątkowo czułych, np. jogurtów oraz zaprojektowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich zadaniem jest precyzyjne zamykanie opakowań ze świeżymi nektarami, towarami nabiałowymi i wodą niegazowaną.

Jeśli chodzi o maszyny zamykające produkty w rozmaitych pojemnikach, to trzeba wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z kilkoma głowicami w jednej linii, jednogłowicową bądź wieżę zamykającą. Takiego typu zamykarki działają bez zarzutu nie tylko w przemyśle żywieniowym, lecz również sektorze kosmetycznym, monopolowym i farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zamykarki jest doskonale zaadaptowana na potrzeby charakterystycznych zakrętek słojów. Najpierw zakręcarka ściąga zapas powietrza, a następnie zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do konserw – są idealne przy zakręcaniu gładkich puszek, które zostały zrobione, przykładowo z cynku.

Kiedy pragniemy przystosować właściwą głowicę, wówczas trzeba mieć na uwadze głównie budulec, z którego przygotowane jest opakowanie. W takiej sytuacji towar zostanie w dokładnej porcji umieszczony w plastikowej butelce albo metalowej puszce. Zamykarki bezobsługowe mają niesamowicie trwałą konstrukcję, jaka gwarantuje podwładnym bezpieczeństwo. Okazjonalnie ulegają awariom, jeśli są odpowiednio stosowane oraz oczyszczane. Zakręcarki to maszyny, których forma bezustannie podlega modyfikacjom, gdyż na każdym kroku powstają bardziej wymyślne pojemniki o wzorach innych aniżeli poprzednie.

Klasyfikacja zakręcarek z uwagi na typ

Ogólnie zakręcarki mamy możliwość podzielić na posiadające jedną głowicę, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki pracujące w jednej linii oraz maszyny do opakowań o minimalnych i średnich objętościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy natomiast zróżnicować na bezobsługowe (same zabierają nakrywkę) i półautomatyczne (nakrywkę trzeba nałożyć ręcznie). Zakrętarki wielogłowicowe, przykładowo karuzelowe, zawierają od 3 do 24 głowic i potrafią pracować na liniach o wysokiej skuteczności, ze zbiornikami niezmiernie czułymi oraz wtedy, gdy w butelce lub puszce produkt jest na wysokim poziomie. Ostatni rodzaj jest przeznaczany bardziej dla przemysłu farmakologicznego i kosmetycznego (na potrzeby zamykania nierzadko bardzo małych dawek towaru). W przypadku urządzeń prostoliniowych zamykanie dochodzi do skutku nieregularnie – kilka albo kilkanaście głowic jednocześnie zakręca opakowania z towarem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się do zakręcania wody niegazowanej w butelkach PET i piwa. Rzeczywiście zakręcarki są niezmiernie ważnym fragmentem na linii produkcyjnej, mimo że nie potrzebują w praktyce jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zakręcarkom dobrej klasy zauważalnie podnosi się ekonomiczność masowego wytwarzania towarów. Zakręcarki mamy szansę skonstruować „od podstaw” (biorąc w rachubę, np. wyrób na potrzeby jakiego ma być dostosowana oraz liczebność zamykanych pojemników w przeciągu jednej godziny).

Pozostałe urządzenia używane w toku masowego wytwarzania towarów

Do dodatkowych maszyn, za pomocą których budowane są całkowite linie wytwórcze, powinniśmy zakwalifikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, nalewarki, dozownice oraz napełniarki, inspektory, paletyzatory, depaletyzatory, miksery i kartoniarki. Wszystkie wyliczone maszyny mamy szansę wyposażyć w dodatkowe opcje, np. w aplikatory krawatek. Orientacyjny proces seryjnej produkcji rysuje się nam mniej więcej tak: poddane wcześniej sterylizacji opakowania natrafiają na linię przerobową, są przeliczane i właściwie rozmieszczane. Nalewarki napełniają ustawione opakowania towarem, zaś zakrętarki zasłaniają szyjki dobranymi wieczkami. Zaraz potem przygotowane przetwory trafiają, m. in. do robotów pakujących. W każdej branży tok masowej produkcji będzie prezentował się odrobinę inaczej, bo jest on uzależniony od typu towaru. Dlatego na potrzeby kosmetyków są poświęcone inne rodzaje maszyn, natomiast do spirytusu oraz kolejnych napojów alkoholowych – inne.

Jeżeli zaabsorbował Cię ten temat, wejdź w odsyłacz obok – Zakręcarka – a być może odnajdziesz to, czego dzisiaj poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.