Prawdziwa włoska pizza

Beton dekoracyjny - Beton architektoniczny - Beton ozdobny - Zastosowanie betonu dekoracyjnego
Beton dekoracyjny – klasa i trwałość
26 stycznia, 2017
Biuro rachunkowe Poltax - Biuro księgowe Poltax - Biuro rachunkowe Toruń - Księgowość - Nowoczesne usługi księgowe - Usługi księgowe Toruń - Biuro Poltax Toruń - Prowadzenie księgowości - Obsługa księgowa firm
W czym może Ci pomóc biuro rachunkowe?
27 stycznia, 2017

Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością uwielbiają wszyscy? Tak – pizza. Prawdziwy skarb kuchni włoskiej, znany dookoła świata. Prostota w dowolnych odmianach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska stała się najbardziej rozpoznawalną kuchnią świata. Obywatele Włoch umiejętnie nauczyli się łączyć nie drogie i świeże składniki, które razem smakują perfekcyjnie. Słoneczna Italia przyniosła nam nie tylko pizzę, ale również spaghetti, risotto, czy lasagne. Jednym zdaniem dobre i szybkie w sporządzeniu posiłki, które łączą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają gotować. Uwielbiają przebywać z przyjaciółmi, rozmawiając i radując się w gronie znakomitego jedzenia, które opiera się na regionalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na każdym rogu i za nieduże pieniądze. Warzywa i przyprawy dojrzewające w ciepłym słońcu południa smakują obłędnie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd faktycznie wywodzi się kuchnia włoska i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zadziwi. Dowiedz się zatem o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest nierozerwalnie związana z tradycją danego obszaru. Włosi mocno pielęgnują swoją tradycję, nie uznają żadnych ustępstw i podczas gotowania ukochanych dań stosują się do receptur przekazywanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki obyczajowości, sztuce łączenia dostępnych składników i stosowaniu wysokiej jakości (generalnie naturalnych) wyrobów kuchnia ta zdobyła wielką renomę i globalne uznanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko robione jest ręcznie, według stricte ustalonej formuły. Gotowanie „z sercem” wpływa na to, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co jeszcze należy wymienić jako walor kuchni włoskiej? Naturalnie jej prostotę. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko z tego względu, że spora liczba tradycyjnych potraw pochodzi się z ubogich obszarów. Kiedyś biedni mieszkańcy Włoch używali produktów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub uprawiane było indywidualnie. Jednak obok samego przyrządzania, najważniejsze jest (co kultywuje się do dnia dzisiejszego) spożywanie potraw w sporym towarzystwie bliskich. Włosi uważają, że jedzenie ma integrować ludzi. Nie ważny jest cena posiłku, ale sama chwila, którą spędza się z ukochanymi osobami, przy jego spożywaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego spodu. Uprawiających w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy aromatycznej bazylii? To charakterystyczne elementy klasycznej pizzy. Danie to doświadczyło wielu transformacji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A w jaki sposób to się wszystko zainicjowało? Produkty porównywalne do pizzy znane były już w starożytnym Rzymie i co dziwne egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza wielką renomę osiągnęła dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Zainteresowały one króla Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by spróbować serwowanych tam dań. 100 lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito stworzył dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Jedna z nich była nowalijką, gdyż kucharz dodał do niej nowy składnik – mozzarellę. Królowa zakochała się w jej smaku i od tamtego momentu pizza ta jest znana jako „margerita” od jej imienia. Kolejno pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich robotników przyjeżdżających do Ameryki po II wojnie światowej. W ten sposób pizza została ulubioną potrawą wszystkich obywateli – od Koreańczyków po Jamajczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od położenia geograficznego. Pokazuje to ogromną popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest przecież jedyną znaną potrawą tej części świata. Włochy podarowały też nam takie dania jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska przeważnie bazuje na prostych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu najczęściej stosowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy także, że prócz rutynowych posiłków, Włosi są w stanie nam podać oryginalne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wysokogatunkowe oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej części globu?

Chciałbyś spróbować oryginalnej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która gotuje włoskie dania według sekretnej formuły. Przygotuj się na głębokie wrażenia smakowe i wstąp do naszej pizzerii: pizzeria Toruń

Komentarze są wyłączone.