Termosy nie są nowością i na rynku widzimy je od lat, a mianowicie od około roku 1900, jest to dość długi czas od kiedy zostały wyprodukowane. Budowę termosu skonstruowało dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a określenie jest zaczerpnięty od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy mają świadomość czym jest termos, jednak mała część osób orientuje się jak on dokładnie pracuje. Jest to ,nazwijmy, akcesorium, zbudowane z podwojonych ścianek, pomiędzy którymi znajduje się obszar pustki termicznej. Ścianki są cienkie ,dzięki czemu wymieniają one znikomą ilością ciepła. Utrata ciepła jest również minimalizowana poprzez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która przykryta jest obudową odbijającą światło. Całość sprawia, że akcesorium to utrzymuje nasz posiłek lub nasz w idealnej temperaturze przez długi okres czasu. Dzisiaj na rynku możemy znaleźć tysiące rodzai termosów, możemy wybierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także zastosowaniem, na przykład, istnieją termosy tradycyjne, znane każdemu, o zwykłym wyglądzie, służące do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, inaczej termosy do jedzenia, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są praktycznym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych klasycznych przede wszystkim, tj. są one primo, sporo większe, po drugie mają zupełnie inny kształt, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o działanie, nie ma tutaj żadnej rozbieżności.Tego typu termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Spędzając duże ilości czasu w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie sobie posiłku w domu i przechowanie go w termosie. Inna sytuacja, wycieczka, bez znaczenia czy szkolna, rodzinna czy samotna, w góry, nad rzeką, zwiedzając miasta czy wsie, mamy możliwość zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzenia dnia jedząc jedynie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to niezbędne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało domaga się nie byle jakiego posiłku, aby móc spokojnie funkcjonować przez kolejne kilka godzin.
Aby wybrać dobry dla siebie termos, powinno się zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że często jest ciężko zdecydować. Dużą role przy decyzji ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność w kosztach. Jest takie przekonanie, że porządny termos, który przetrzyma więcej niż jeden sezon musi dużo kosztować. Istotną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest wyprodukowany. Są termosy plastikowe, które niestety słabo trzymają ciepło oraz termosy ze szkła i ze stali, które świetnie sobie radzą. Termosy stalowe są najpopularniejsze, jako, że te ze szkła nie są tak trwałe. Następna kwestia jaką powinno się obadać przed kupnem jest korek, przez który może uciec wysoka temperatura. Korek może być automatyczny, z gwintem lub hybrydowy. Na wyprawę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten automatyczny, bo to przez ten typ ucieka najmniejsza ilość ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; wytwarzane są tak, aby zmieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać w podróż należałoby pomyśleć o komforcie trzymania; aby nie było to problemem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz specjalnie wykonane termosy wyższej jakości o chropowatej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi mamy gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z dłoni; oprócz tego, prezentują się one o wiele lepiej.
Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, czyli tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sam termin wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie jedzenie możemy w nich przechowywać? Wydaje się, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest oczywiście błędnym przeświadczeniem, ponieważ nadają się one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak bigos czy gulasz.Co ciekawe, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która świetnie funkcjonuje jako talerz. Food jug’i posiadają jednak pewna wadę, trzymają one ciepło o wiele krócej niż zwykłe termosy na gorące napoje, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one oczywiście sporo droższe.
Termosy obiadowe są dość nowe na rynku, ale w ekspresowym tempie stały się popularne i ochoczo nabywane. Chcąc poprawić jakość swojego odżywiania w pracy idealnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast podczas dłuższych wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś pożywnego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pakowność specjalnie stworzona, aby zmieścić cały posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz zręczne korzystanie sztućców podczas jedzenia bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem temperatury, możemy więc cieszenia się z gorącego jedzenia przez długi okres czasu. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i chcąc nie chcąc po dłuższym użytkowaniu należy je wymieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/